Proč chovám Hylu genetics


Na to je jednoduchá odpověď. U originální rodičovské linie je stoprocentní jistota, že mám doma kvalitní chovný materiál. Originální samice jsou plodné, pyšní se velkým množstvím mléka a nemají problém odchovat větší počet mláďat. Mám jistotu, že potomci, v tomto případě už tzv. F1, mi porostou, jak mají a při dobrém krmení dosáhnou jatečné hmotnosti už v 85. dni, kdy má maso nevyšší kvalitu.

U falšovaných jedinců, kdy se prodává F1 určená na maso jako originální francouzská Hyla, takových výsledků těžko dosáhnu, a také se může stát, že samice uhynou a nebo nebudou schopny odchovat více mladých.

I přesto někdo uvádí, že dobrých výsledků dosahují i F1 a dalších F(nekonečno), ale nemám sebemenší důvod těmto tvrzením věřit, neboť jsem byla oklamaná v době, kdy jsem si poprvé koupila „Hyly “ kvůli masu a byla neznalá ve věcech, o kterých Vám nyní píši. Od té doby jsem už nikdy nikomu nevěřila, že je fr. Hyla Genetics, ač originální, dobrý   a kvalitní králík, a striktně je odmítala, kdykoli se o nich někdo zmínil. Zažila jsem jednu špatnou zkušenost a tím to pro mě skončilo. Není tedy divu, že když jsem jednou dostala nabídku od chovatele originálních francouzských Hyl Genetics (zde), který mi nabídl, že mi daruje králíky na zkoušku, tak jsem dlouhou dobu váhala, avšak zvědavost byla silnější. Dovezla jsem si ze Slovenska místo jednoho samce a dvou samic samce dva a 4 samice. Jedna byla březí a převoz ve velkém vedru nezvládla, potratila a uhynula. Jako náhradu za jednu samici jsem dostala dvě další.

Doma jsem kolem nich chodila s velkou opatrností. Denně jsem vše dezinfikovala. Králíci si velmi rychle zvykli. Nechala jsem je ve stáří 17 týdnů, kdy jsou samice vyspělé a připravené, poprvé připustit. A od července začal jeden porod za druhým. Jedna prvnička neodchovala 5 králíčků, ovšem nyní už v pořádku odchovává čtvrtý vrh.

Nevím, co bych k tomu ještě napsala. Zkrátka a dobře, originál fr. Hyla Genetics
u mě zvítězila na plné čáře.

Kdybyste jednou ochutnali masíčko, tak už jiného králíka zaručeně do úst nedáte. Jemné, šťavnaté a hlavně bez oné pověstné specifické králičí pachuti, kvůli níž mnoho lidí králičí maso odsuzuje. Dalo by se říci, že chutná skoro jako kuřecí, jen lépe. Samozřejmě, je to psáno s nadsázkou. Nevím, jak jinak to popsat.

Už jste pochopili, proč jsem se rozhodla chovat raději originál, než nějaký duplikát?

Ještě bych ráda dodala, že popisuji pouze a jen moje vlastní, byť zatím krátké zkušenosti. Máme před sebou první zimu a sama jsem zvědavá jakých dosáhneme výsledků a jak králíci zvládnou mrazy. Ale o tom v jiném příspěvku (zde).

Pridaj komentár